Het Texels schaap

Texel is een echt schapeneiland: er wonen ongeveer evenveel schapen als mensen. Maar in de lente winnen de schapen. Dan worden er meer dan 10.000 lammetjes geboren. Het is een gedartel van jewelste.

Het eiland kent zijn eigen schapenras: de Texelaar. Het is een vriendelijk, gemoedelijk ogend schaap met een forse kop zonder hoorns. De Texelaar staat stevig op zijn poten en heeft ‘s winters een warme dikke vacht. Die vacht wordt er in het voorjaar afgeschoren. Als u geluk heeft, kunt u een demonstratie van het schaapscheren meemaken.

Schapen redden

Ziet u een schaap op zijn rug liggen? Dan kunt u vandaag een held zijn! Als een schaap door een ongelukkige val op zijn rug terecht komt, kan hij niet zelf weer omdraaien. Het dier is dan helemaal afhankelijk van een toevallige passant, zoals u. Stap van de fiets of uit de auto. Spring over het slootje, of klauter over het het hek. Duw het schaap weer op zijn poten en het is u eeuwig dankbaar.