Jac. P. Thijsse

Bij het grote publiek is Jacobus Thijsse vooral bekend als Jac. P. Thijsse, auteur van de beroemde Verkade albums en als oprichter van Natuurmonumenten. Zijn liefde voor de natuur bracht Thijsse naar Texel, als leerkracht aan de ‘Fransche school’ in Den Burg.

Omdat zijn vrouw niet op het afgelegen eiland Texel wilde wonen keerde Thijsse terug naar Amsterdam. Over Texel schreef hij later: “Al heb ik er maar twee en een half jaar gewoond, Texelaar zal ik blijven tot het eind.”

Verkade

Thijsse schreef meer dan 45 boeken. Het bekendst zijn de albums die hij schreef voor koekjesfabriek Verkade. Bij de koekjes van Verkade kon men gekleurde illustraties sparen om in de albums te plakken. De albums waren zeer succesvol. Sommige albums haalden een oplage van meer dan 100.000.

Een van de meest geliefde albums van Verkade is het album over het eiland Texel. Het boek is prachtig vormgegeven en met veel liefde geschreven.

Natuurmonumenten

Begin van de 20ste eeuw kwam Thijsse in opstand tegen plannen van de gemeente Amsterdam plannen om huisvuil te storten in het Naardermeer. Samen met andere natuurvrienden wilde hij het gebied aankopen om het te beschermen. Die plannen leiden tot de oprichting van van “Natuurmonumenten” op 22 april 1905, in een de Amsterdamse dierentuin Artis. Thijsse werd secretarisvan deze vereniging en bleef dit tot zijn dood.

Op Texel zijn twee monumenten gewijd aan Jac. P. Thijsse. In Den Burg staat een sculptuur die is ontworpen door Jan Wolkers. Niet ver van Ecomare staat in de duinen bij De Koog een een bronzen beeld, van Taeke de Vries.