De Waal

De Waal is het kleinste dorp van het eiland Texel. Het dorp telt minder dan 500 zielen. Veel toeristen komen er ook niet. Het dorp is daardoor zelfs in het drukke hoogseizoen een oase van rust, vooral in trek bij natuur- en vogelliefhebbers.

Volgens een van de vele volksverhalen van Texel, zouden n en rond De Waal Sommeltjes voorkomen. Dat zijn een soort aardmannetjes of trollen. De wezentjes zouden zich vooral ophouden op en rond een voormalige grafheuvel bij het dorp. Het jaarlijkse popfestival bij de Waal ontleent zijn naam aan de legende: Sommeltjespop.

Vooral voor kinderen is een leuke speurtocht rond De Waal, die ook weer aansluit bij de legende van de Sommeltjes. Het Sommelpaadje leidt langs een aantal van de mooiste plekjes van Texel. Op acht punten langs de route staan prenten die vertellen over de wonderbaarlijke wezentjes. Een deel van de prenten heeft een reliëf. Zo kan een kind eenvoudig een magische kopie maken van de prent: Leg een papiertje over het reliëf en kras zachtjes met een potlood over het papier.