De zeemeeuw

De zeemeeuw is misschien wel het meest gastvrije dier van Texel. Ze zijn de eersten die je welkom heten op de boottocht van Den Helder naar ‘t Horntje. En ze zijn de laatsten die je weer uitzwaaien.

Eigenlijk bestaan de zeemeeuwen uit een grote groep verschillende meeuwensoorten. Er zijn meer dan 100 soorten meeuwen, die sterk op elkaar lijken. Goed herkenbaar is kokmeeuw die in de zomer een typische zwarte kop heeft. De verschillende soorten meeuwen broeden door elkaar in grote lawaaierige kolonies in de duinen.

De volwassen meeuwen zijn allemaal grijs of wit, vaak met zwarte tekeningen op kop en snavel. Ze hebben een stevige gele snavel en zwemvliezen tussen hun poten. Jonge meeuwen lijken in vorm op hun ouders, maar zijn anders gekleurd. Ze zien er vaak uit alsof ze vuil zijn, met een grijze of bruine waas en vlekken.

Meeuwen eten van alles. In hun natuurlijke omgeving vooral schelpdieren, krabbetjes, wormen en vis. Maar pas op: ze zijn ook dol op een patatje of een stuk brood. Veel toeristen voeren de meeuwen vanaf de boot. Sommige meeuwen zijn dapper genoeg om een stuk brood tijdens een duikvlucht uit de hand van een toerist te plukken.