Den Hoorn

Iedereen op Texel herkent direct het karakteristieke kerkje van Den Hoorn. En iedereen die een Hoornder ring heeft geproefd, is verkocht. Toch blijft het dorpje authentiek, schijnbaar onaangedaan door hordes toeristen.

In Den Hoorn zul je vergeefs zoeken naar een disco, zoals in De Burg of De Koog. Den Hoorn heeft een theater. In Den Hoorn vind je geen Aldi of Jumbo. Want hier voert de familie Goënga sinds jaar en dag degelijke dorpssuper, met een prijswinnende slagerij en specialiteiten van de boerderijen rond het dorp.

Geen wonder dat het authentieke dorpje  zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot het lievelingsdorp voor de doorgewinterde Texel-liefhebber met een voorliefde voor rust en kwaliteit. ‘s Lands favoriete mopperaar Maarten van Rossum is regelmatig in het dorp gesignaleerd. Elk jaar verblijft hij in voorjaar, zomer en najaar enkele weken in Den Hoorn.

Loodsen

Het kerkje van Den Hoorn is misschien wel het meest gefotografeerde object van Texel. Het herinnert aan wellicht de meest roemruchte periode van het dorp. In de 17e en 18e eeuw, toen Amsterdam nog de belangrijkste havenstad ter wereld was, voerden bijna alle scheepsroutes door het verraderlijke Marsdiep, aan de zuidkant van Texel. De loodsen uit Den Hoorn kenden de nauwe doorgang met zijn geulen en stromingen op hun duimpje, en verzorgden een vellige doorgang.

het Hoornse loodswezen raakte in de klad door de aanleg van het Noord Hollands kanaal en later het Noordzeekanaal. De loodsen trokken weg. Hun huizen werden gesloopt. Daardoor ontstond de eigenaardige situatie dat de kerk, die eerst centraal in het dorp stond, ineens aan de rand van Den Hoorn kwam te liggen.