Jan Wolkers

Schrijver, beeldhouwer Jan Wolkers was dol op Texel. Die liefde bleek wederzijds. Wolkers woonde op Texel van 1980 tot zijn dood in 2007. Boekwinkel Het Open Boek in Den Burg heeft nog steeds een hele afdeling gewijd aan Texels favoriete schrijver. Een groot aantal verhalen en enkel boeken spelen zich af op het eiland. Bij zijn huis, aan de rand van de Dennen, nam Wolkers een televisieserie op, over de natuur in zijn achtertuin.

Jan Wolkers was naast schrijver, ook beeldhouwer en schilder. Maar hij werd toch vooral bekend door zijn boeken. Wolkers wordt gerekend tot de beste auteurs in de naoorlogse Nederlandse literatuur. Zijn bekendste titels zijn de romans Terug naar Oegstgeest en Turks fruit.

Onder meer de korte roman Zomerhitte uit 2005 speelt zich af op het eiland Texel. Het werk is typisch Wolkers. In krachtige zinnen schildert hij de natuur van het eiland Texel en de gastvrijheid van de bewoners.  Een romance tussen een fotograaf en een barmeisje loopt uit tot een driehoeksverhouding met een donker geheim. In de korte roman komen alle thema’s uit zijn oeuvre voorbij, religie en dood, kunst en geweld en de alomtegenwoordige natuur. Het spannende boek werd in 2007 verfilmd door Monique van de Ven, met Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra in de hoofdrollen.